°C
22 January 2019

“Πρωτάρα” στη Νέα Υόρκη

Δεν εξηγείται, γιατί αυτή η πόλη με την τόση πολυπολιτισμικότητα , που θαρρείς ανήκει σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα, σου χαρίζει τέτοια πληθώρα συναισθημάτων.
“Πρωτάρα” στη Νέα Υόρκη

Κείμενο/ φωτογραφίες:  Βανέσσα Λαμπροπούλου

Οι εικόνες και τα συναισθήματα από την  νεοϋορκέζικη εμπειρία μου είναι απλά απερίγραπτα. Από την πρώτη στιγμή που έφτασα σε αυτή τη μαγική πόλη  και από την πρώτη μου κιόλας βόλτα στη Times Square, ένιωσα να τη νοσταλγώ δίχως να έχω φύγει.

newyork3

Με υβριδική ματιά και ενίοτε ως απόκοσμος ρεμβαστής, αλλά και ο καθείς με έναν oλοδικό του τρόπο, μπορεί να διαπιστώσει βιωματικά, γιατί αυτό το έθνος με την βραχύβια ιστορία του και τα περιορισμένα πραγματικά αξιοθέατα, έχει επιβάλλει σε όλον τον υπόλοιπο κόσμο εδώ και αιώνες την κουλτούρα του. Και αυτή η διαπίστωση, δεν τεκμηριώνεται με λογικά επιχειρήματα. Απλά τη νιώθεις.  Δεν εξηγείται,  γιατί αυτή η πόλη με την τόση πολυπολιτισμικότητα , που θαρρείς ανήκει σε όλους και σε κανέναν ταυτόχρονα,  σου χαρίζει τέτοια πληθώρα συναισθημάτων.

Συμβαίνει αυτό άραγε, γιατί κάθε τι σε αυτήν , κάθε εικόνα , κρύβει και μια κινηματογραφική,  λογοτεχνική, μουσική αναφορά, και αυτή η σύνδεση εικόνας-αναφοράς είναι τόσο έντονη?  μήπως γιατί έχεις αυτή την αίσθηση ελευθερίας οτι μπορείς να φορέσεις τα πάντα, να εκφραστείς με τον πιο παράδοξο για τον δυτικό κόσμο τρόπο και να είναι αποδεκτό ? μήπως έχει να κάνει με τo  μέγεθος που έχουν όλα (κτίρια, δρόμοι, αυτοκίνητα, ταμπέλες νέον ), ή  μήπως γιατί η Νέα Υόρκη αποτελεί για πολλούς ένα όνειρο ζωής και νιώθεις να σε συνεπαίρνει αυτή η αίσθηση της εκπλήρωσης?. Ισως τίποτα από όλα αυτά , ή και όλα αυτά μαζί ή και άλλα τόσα..

newyork2

Για τους  επίδοξους επισκέπτες της Νέας Υόρκης, θα μοιραστώ κάποιες πληροφορίες που δεν θα τις μάθουν από ταξιδιωτικά γραφεία και σχετικές αναρτήσεις

Επειδή οι  παραστάσεις στο broadway είναι πανάκριβες (250-300 $) ,  μπες στο site www.broadwayforbrokepeople.com, και δήλωσε προτίμηση παραστάσεων και προτίμηση ημερομηνιών. Θα  συμμετέχεις  σε  λοταρία, όπου  σίγουρα θα κερδίσεις  σε μια από αυτές πληρώνοντας μόνο  20-40 $ τελικά για μια παράσταση , όπως συνέβη και σε μένα με την παράσταση cats που πήγαμε με 40$

Στη Νέα Υόρκη, το περπάτημα αποκτά δική του υπόσταση και γίνεται από μόνο του ένα αξιοθέατο, μια εμπειρία που πρέπει οπωσδήποτε να ζήσεις εάν θες να λες πως τη γνώρισες. Βάλε άνετο παπούτσι και ξεκίνα κατά προτίμηση από κάτω προς τα πάνω.

Βγάλε μια εβδομαδιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών με 30$, κατέβασε την εφαρμογή με τις στάσεις του μετρό και τον χάρτη  στο κινητό σου (υπάρχει wifi και  στα μετρό ), οργάνωσε τα must see και ταξινόμησέ τα με  βάση το περπάτημα και τις γραμμές του μετρό. Στη Νέα Υόρκη δεν χάνεσαι ποτέ, όλοι οι δρόμοι είναι αριθμημένοι και ξέρεις ανά πάσα στιγμή που βρίσκεσαι, και μετρό μπαίνεις στη στάση με βόρειο ή νότιο προορισμό ανάλογα με τη διαδρομή σου.

newyork1

Αν δεν διαθέτεις χρόνο (είναι περίπου 1 ωρα έξω από το Μανχάταν με εισιτήριο 40$)  και πολύ χρήμα για να πάς στο outlet woodbury με όλους τους επώνυμους οίκους, μπορείς να πάς στο mall century 21 που είναι ακριβώς στο σημείο μηδέν (δίδυμοι πύργοι) και να ψωνίσεις επώνυμα και μη  είδη σε εκπληκτικές τιμές. Η αγορά γενικότερα στη Νέα Υόρκη είναι πανάκριβη. Ακόμη και ο ΖΑΡΑ έχει διπλή τιμή σε όλα του τα είδη συγκριτικά με της Ελλάδος

Τέλος επειδή η ζωή εκεί είναι γενικά πανάκριβη για τα δικά μας δεδομένα, (νεράκι μικρό 3 $, σουβλάκι 10$ κλπ) προτιμήστε airbnb διαμονή που είναι πολύ φτηνότερη από τα ξενοδοχεία και έχεις τη δυνατότητα να παρασκευάζεις πρωινό και γεύμα γιατί στα εστιατόρια είναι πολύ ακριβό το φαγητό. Το φτηνό φαγητό δεν τρώγεται ούτε από σκύλους.

Τα εμπορικά καταστήματα είναι ανοικτά όλο το 24ωρο και το μετρό λειτουργεί επίσης όλο το 24ωρο.

Σε κάθε περίπτωση ένα έχω να σας πω και το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια: Είναι ένα ταξίδι που δεν κοστίζει. Είναι ένα ταξίδι που αξίζει!