°C
20 July 2018

Η Πεντέλη μέσα από τα μάτια της Κυριακής (ΦΩΤΟ)

Αγαπάει πολύ την Πεντέλη και φωτογραφήθηκε από το φακό του Νίκου Εμμανουηλίδη …
Η Πεντέλη μέσα από τα μάτια της Κυριακής (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή Δερέμπεη τη γνωρίσαμε σαν «παιδί θαύμα» της παραδοσιακής μουσικής, με εντυπωσιακές επιδόσεις στο σαντούρι και παρουσία πλάι σε καταξιωμένους καλλιτέχνες. Σήμερα στα 19 χρόνια της εξελίσσεται πλέον σε μια ολοκληρωμένη καλλιτεχνική προσωπικότητα και κάνει τα πρώτα επιτυχημένα βήματά της και στην ερμηνεία.

Το τραγούδι «Κάιρο», μια σύνθεση του Στέφανου Κορκολή σε στίχους  Άντας Δούκα στις λίγες εβδομάδες που έχει κυκλοφορήσει  έχει αποσπάσει εξαιρετικά κολακευτικές κριτικές και δείχνει πως η Κυριακή έχει να δώσει πάρα πολλά στο ελληνικό ποιοτικό τραγούδι.

Η Κυριακή, όπως δηλώνει με κάθε ευκαιρία, αγαπάει πολύ την Πεντέλη. Γι αυτή την αγάπη μίλησε στο myΠΕΝΤΕΛΗ:

Πεντέλη… μια μικρή όαση μέσα στην Αττική. Μόλις σαράντα λεπτά από την πόλη. Ένας τόπος ξεχωριστός, με μυρωδιές από την ταλαιπωρημένη φύση των πυρκαγιών και ήχους από τζιτζίκια και πουλιά που έχουν βρει καταφύγιο στα σπλάχνα της.

Επισκέφθηκα πολλές φορές την Πεντέλη όμως μια μέρα μου ήρθε στο νου μου …να πάρω τα βουνά… Και τι πιο ιδανικό από το πεντελικό όρος, το βουνό της Αττικής που γέννησε τον Παρθενώνα. Ένα βουνό, θρύλος, ένας τόπος μια ιστορία, ενα καταφύγιο με πολλά μυστικά.

Ξεκίνησα τη λεωφόρο Πεντέλης, φτάνοντας στην πλατεία Νέας Πεντέλης. Αφού διέσχισα την 28ης Οκτωβρίου ακολούθησα το δρόμο για το μοναστήρι και από εκεί κατηφόρισα τον χωματόδρομο κάπου 800 μέτρα με το αυτοκίνητο. Ο δρόμος διακόπτεται και ξεκινάει το περπάτημα. Βρισκόμουν σε υψόμετρο 700 μέτρα και βλέποντας πιάτο όλη την Αθήνα.

Η σπηλιά του Νταβέλη η οποία πρόσφατα έμαθα πως λεγόταν “σπηλιά την αναμάρτητων” και πως αποτελούσε πόλο έλξης των μοναχών μετά τον 6 μ.Χ αιώνα. Αισθάνθηκα μεγάλο δέος τα παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος λαξευμένα στο βράχο της σπηλιάς.

Κινούμενη στο χρόνο ταξίδεψα στην ιστορία της Πεντέλης… Κάπου εδω υπήρχε το μαντείο αφιερωμένο στις νύμφες. Πόσο σπουδαίο είναι ότι από το πεντελικό μάρμαρο που λόγω της σπουδαιότητάς του για την καθαρότητά του και την κρυσταλλοδομή του που προφανώς γνώριζαν οι αρχαίοι Αθηναίοι χτίστηκε ο Παρθενώνας αλλά και το Θησείο, ο ναός του Ολυμπίου Διός, το Παναθηναϊκό στάδιο, το φράγμα του Μαραθώνα καθώς και τα ανάκτορα του Όθωνα.

Περπάτησα στην αρχαία οδό της Λιθαγωγίας. Ένας δρόμος πλακόστρωτος, κατηφορικός που οδηγούσε απο τα λατομεία μαρμάρου της Πεντέλης στην Αθήνα πάνω απο τον οποίο οι αρχαίοι μετέφεραν τους τεράστιους μαρμάρινους ογκόλιθους ως την Ακρόπολη. Το μάρμαρο που αποτέλεσε κομμάτι της χρυσής εποχής του Περικλή τον 5ο αιώνα π.Χ για την κατασκευή των περίλαμπρων μνημείων. Είναι απίστευτο πως κατόρθωσαν εργάτες στην προ Χριστού εποχή να μεταφέρουν με πενιχρά μέσα τα ογκώδη μάρμαρα σε απόσταση 12 χλμ απο την Αθήνα. Ακόμη και ξένοι αρχαιολόγοι δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν πως το κατάφεραν αυτό.

Εύχομαι κάποια στιγμή να ανοιχτεί και πάλι ο δρόμος αυτός ως ανάμνηση της διαδικασίας μεταφοράς του μαρμάρου προς τον Παρθενώνα.  Μεγάλο πολιτιστικό στοιχείο για την περιοχή θα αποτελέσει αυτό!

Προχωρώντας στην περιοχή εκεί που παλιά υπήρχαν τα πλούσια πευκοδάση και τα δροσερά νερά πριν τα βεβηλώσει η πυρκαγιά βρίσκεται η Ιερά Μονή Πεντέλης που χρονολογείται το 1576

Έμαθα πως επί τουρκοκρατίας όπως και όλες οι μονές, αποτελούσε πνευματικό κέντρο του ελληνισμού.

Πως θα μπορούσα να μην επισκεφτώ το περήφανο Καστέλο της Ροδοδάφνης της Δουκίσσης Πλακεντίας, Σοφίας και να μην ρωτήσω για το θρύλο της Δούκισσας και της σχέσης της με το λήσταρχο Νταβέλη.

Με πολλή όρεξη για περπάτημα προχώρησα στις ανηφόρες και κατηφόρες της περιοχής συζητώντας με κατοίκους έμαθα πως αρχικά στην περιοχή αναπτύχθηκε αγροκτηνοτροφικός οικισμός γνωστός ως “κουφός” προσελκύοντας Σαρακατσάνους βοσκούς και αγρότες απο τον Μαραθώνα. Η πόλη δημιουργήθηκε στην βουνοπλαγιά του όρους και ήταν βοσκότοπος. Ένας μύθος αναφέρει πως στο υπόγειο του παλατιού της Πλακεντίας υπήρχε είσοδος που οδηγούσε στο αρχαίο λατομείο και στην σπηλιά του Νταβέλη.

Η παλαιά και νέα Πεντέλη αποτελούν μικρές πολιτείες που δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από την μεγαλούπολη. Ταβέρνες, κέντρα ψυχαγωγίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΑΠΗ, πολιτιστικά δρώμενα, κοσμική ζωή αλλά και κοινωνική προσφορά. Συστήνω την Πεντέλη για όσους αγαπούν την πεζοπορία και την ηρεμία. Καλώ όλους όσους δεν την έχουν επισκεφτεί να την προσεγγίσουν και με μια ανέμελη ματιά να αφήσουν την φαντασία τους να ταξιδέψει στις μικρές κοιλάδες, στις κορφές, στα μικρά βουναλάκια της Πεντέλης που σχηματίζουν ένα μεγάλο ορεινό τοπίο με φυσικά και μεταφυσικά αλλά και ιστορικά στοιχεία. Απολαμβάνοντας μια μοναδική αίσθηση.”

 

IMG_8180_DxO (2) mypenteli1 mypenteli2 mypenteli3 mypenteli4