°C
28 May 2018

Η νέα ταλαντούχος μουσικός Βάσω Βακουφτσή μιλάει για τον αγώνα της και στέλνει μήνυμα δύναμης σε πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις

"Σίγουρα η φάση της συνειδητοποίησης της νόσου ήταν ένας δύσκολος δρόμος, βίωσα πολλά και διάφορα συναισθήματα, αλλά είχα την απαραίτητη στήριξη για να αποδεχθώ σχετικά γρήγορα την νόσο μου." …
Η νέα ταλαντούχος μουσικός Βάσω Βακουφτσή μιλάει για τον αγώνα της  και στέλνει μήνυμα δύναμης σε πάσχοντες από χρόνιες παθήσεις

Νόσος του Crohn. Μία φλεγμονώδης νόσος του εντέρου άγνωστης αιτιολογίας, η οποία προκαλεί φλεγμονή του βλεννογόνου και αφορά σε όλο το τοίχωμα του εντέρου αλλοιώσεις, οδηγώντας σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές. Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα από το στόμα ως τον πρωκτό, προκαλώντας μια ευρεία ποικιλία συμπτωμάτων.

Προκαλείται από αλληλεπιδράσεις μεταξύ περιβαλλοντικών, ανοσολογικών και βακτηριακών παραγόντων σε γενετικά ευαίσθητα άτομα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια χρόνια φλεγμονώδη διαταραχή – το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος επιτίθεται στον γαστρεντερικό σωλήνα.

Για τη νόσο, αλλά και τη μάχη που δίνει με αυτήν μίλησε στο “myΠΕΝΤΕΛΗ” η Βάσω Βακουφτσή, μια νέα ταλαντούχα μουσικός, γεμάτη ενέργεια και ακαταμάχητη θέληση για ζωή. Την αφορμή για τη συνέντευξη έδωσε ένα βίντεο εμψύχωσης που ανέβασε στο youtube.  Το βίντεο έχει σκοπό την ευαισθητοποιηση του κοινού για τις χρόνιες παθήσεις. “Ο λόγος που επέλεξα αυτό να γίνει μέσα από ένα βίντεο είναι προφανής νομίζω, ζούμε στην εποχή της εικόνας και οι πιο πολλοί ενω βλέπουν με ευχαρίστηση ένα βίντεο, δεν διαβάζουν με την ίδια ευχαρίστηση ένα κείμενο”.

Ποια ήταν τα πρώτα σου συναισθήματα όταν έμαθες για την νόσο;
Όταν η γιατρός μου μού είπε ότι πάσχω από την νόσο του Κρον, στην αρχή ένιωσα ανακουφισμένη γιατί επιτέλους ένιωθα ότι θα απαλλαγώ από τους πόνους που με βασάνιζαν για καιρό. Επειτα, όμως, ένιωσα μια σύγχυση βλέποντας το πόσο θα άλλαζε η ζωή μου και η καθημερινότητα μου.
Ποια είναι η ψυχολογική πλευρά της νόσου;
Σε κάθε χρόνιο νόσημα επηρεάζεται και η ψυχική υγεία του ασθενή. Ένα χρόνιο νόσημα διαμορφώνει τον τρόπο ζωής του ανθρώπου που πάσχει από αυτό και επιδρά καταλυτικά στην καθημερινότητα του ανθρώπου.
 Μπορεί η αδυναμία να γίνει δύναμη;
Κάποιες φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, μία από αυτές είναι και η διάγνωση ενός χρόνιου νοσήματος. Αν το δεχτείς, το δεις από την σωστή οπτική γωνία, βρεις ανθρώπους να σε βοηθήσουν και έχεις λίγο «θράσος» να παλέψεις την ασθένεια σου, τότε ναι, μπορεί η αδυναμία να γίνει δύναμη.
Υπήρξε περίοδος στη ζωή σου που φοβόσουν να μιλήσεις για την νόσο;
Δεν φοβήθηκα ούτε μία στιγμή να μιλήσω ανοιχτά για την νόσο του Κρον. Η νόσος του Κρον δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε, πάρα πολλοί συνάνθρωποι μας πάσχουν από αυτή.
 Είναι η νόσος Κρόν ταμπού στις μέρες μας;
Λόγω της φύσης των συμπτωμάτων (πόνος στην κοιλιά, διάρροιες κλπ) αντιμετωπίζεται από κάποιους λίγο περίεργα. Αλλοι φοβούνται μήπως είναι μεταδοτικό. Πολλοί από τους πάσχοντες ζουν σε απομόνωση, ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε ανοιχτά για την νόσο του Κρον, να μάθει ο κόσμος τι ακριβώς είναι η νόσος του Κρον, να μάθει ότι δεν είναι μεταδοτική και να «αγκαλιάσει» τους ασθενείς και να τους βοηθήσει να σπάσουν τη σιωπή τους και να βγουν από την απομόνωση.
Ποια είναι τα συναισθήματα που βιώνει κάποιος που πάσχει και τι χρειάζεται περισσότερο για να αντιμετωπίσει όσο γίνεται καλύτερα το πρόβλημα του;
Τα συναισθήματα είναι πολλά. Ανακούφιση, φόβος, άγχος, θλίψη, θυμός, άρνηση, αμηχανία. Το πρώτο που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να αποδεχθεί την πάθηση του, να συνεργάζεται στενά με τον γιατρό του και να ακολουθεί τη φαρμακευτική αγωγή που του εχει δοθεί. Από εκεί και πέρα, είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος με όνειρα και ταλέντα. Με υπομονή κι επιμονή, μπορεί να κάνει ό,τι επιθυμεί. 
Σε τέτοιες καταστάσεις πιστεύεις πως είμαστε μόνοι μας ή όχι;
Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι είναι μόνοι τους, ιδιως στην αρχή, η αλήθεια όμως ειναι πως δεν είναι μόνος του, αφου οι πάσχοντες από την νόσο του κρον είναι αρκετοί. Ίσως μόνο η φάση της συνειδητοποίησης και της αποδοχής της ασθένειας να είναι μια μοναχική διαδικασία, αφού αφορά το άτομο. 
Πόσο δύσκολο ήταν για σένα να κατανοήσεις την φύση την νόσου μέχρι να την αποδεχτείς;
Σίγουρα η φάση της συνειδητοποίησης της νόσου ήταν ένας δύσκολος δρόμος, βίωσα πολλά και διάφορα συναισθήματα, αλλά είχα την απαραίτητη στήριξη για να αποδεχθώ σχετικά γρήγορα την νόσο μου.
Έχεις πλέον προσαρμόσει την ζωή και την καθημερινότητα σου;
Ένα χρόνιο νόσημα επιφέρει σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα του ατόμου. Πλέον έχω προσαρμόσει την ζωή μου και την καθημερινότητα μου, αν και ακόμα ορισμένες φορές, κάνω κάποιες «αμαρτίες» (ελπίζω η γιατρός μου να μην διαβάζει αυτή την συνέντευξη). Σίγουρα όμως έχω μάθει να βλέπω τα πραγματα από μια άλλη οπτική γωνία και να ξεχωρίζω τι μου κανει καλό και τι όχι.
 Σε γνωρίσαμε μέσα από την επαγγελματική ενασχόληση σου με την μουσική με πλήθος συνεργασιών μίλησε μας για αυτήν την πορεία; Αυτήν την περίοδο με τι ασχολείσαι; Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου;
Από μικρή ηλικία ασχολούμαι με τη μουσική. Τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκα με πλήθος αξιόλογων καλλιτεχνών, καθώς επίσης και με την συντοπιτισσα μας Καλλιοπη Βεττα που μας ταξιδευει με την θεσπέσια φωνη της. Αυτη την περιοδο βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη, γράφω τη δική μου μουσική την οποία ηχογραφώ κιόλας και μπορεί να την ακούσει κανείς στο κανάλι μου στο Υoutube. Παράλληλα, συμμετέχω σε ενα ακόμα ομορφο project, το οποίο είναι ένα συγκρότημα που διασκευάζει κλασικά ρετρό τραγούδια του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Και φυσικά παίζω με πολύ καλούς φίλους κι αξιολογους μουσικούς τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Θεσσαλονίκη.
Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να πεις σε κάποιον που πάσχει;
Θα χρησιμοποιήσω κάτι που είπε κάποιος στο παρελθόν. «Έχω να πάρω από την νόσο του Κρον περισσότερα από ό,τι η νόσος από εμένα». Η νόσος δεν χρειάζεται να καταλάβει τη ζωή μας. Δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί κι έχουμε δύναμη!