°C
18 August 2019

ΑΝΤ. ΦΕΙΔΟΠΙΑΣΤΗΣ: “Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κόμματα και χρώματα”.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα από τη δημιουργία της παράταξης «Νέοι άνθρωποι-Νέα Αρχή» που θα διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ο επικεφαλής της και υποψήφιος δήμαρχος Πεντέλης Αντώνης Φειδοπιάστης δίνει την πρώτη συνέντευξή του, απαντώντας στις ερωτήσεις του myΠΕΝΤΕΛΗ.
ΑΝΤ. ΦΕΙΔΟΠΙΑΣΤΗΣ: “Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κόμματα και χρώματα”.

Η νέα παράταξη με την επωνυμία «Νέοι άνθρωποι-Νέα Αρχή», γεννήθηκε από την σύμπραξη της ριζοσπαστικής συνεργασίας πολιτών «Πεντέλη Εν Δράσει»  και της «Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών», που έχουν δημιουργήσει οι ανεξάρτητοι πλέον  δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Μπούρας και Δημήτρης Αποστολάκος, οι οποίοι και διαχώρισαν τη θέση τους από τη σημερινή δημοτική αρχή του Δημήτρη Στεργίου. 

Η ιδρυτική πράξη της νέας παράταξης έλαβε χώρα  την Κυριακή 29 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελισσίων με στόχο την “αλλαγή σελίδας στο Δήμο Πεντέλης” όπως τονίστηκε από τους διοργανωτές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του επικεφαλής της νέας παράταξης Αντώνη Φειδοπιάστη.

Νέοι Άνθρωποι – Νέα Αρχή, λοιπόν. Τι σημαίνει νέοι άνθρωποι στον τίτλο της νέας δημοτικής παράταξης που δημιουργήσατε; Μήπως είναι μια υπαινικτική κριτική στο σημερινό δήμαρχο για την ηλικία του;

Προφανώς, κανένας δεν κρίνεται από την ηλικία του, επομένως όχι, ούτε μας ενδιαφέρουν, ούτε επικρίνουμε τα χρόνια του δημάρχου. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αλλάξει η νοοτροπία που αυτή τη στιγμή επικρατεί στον Δήμο. Και ακριβώς αυτή την αλλαγή θέλαμε να σηματοδοτήσουμε με τον τίτλο «Νέοι Άνθρωποι»: νέες ιδεές, νέα λογική, νέα αντίληψη. Άλλωστε, η δημοτική κίνησή μας αποτελείται από ανθρώπους όλων των ηλικιών, συνδυάζοντας έτσι την εμπειρία των παλιών με την ορμή των νέων. Για μας, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος να αλλάξουμε σελίδα στο Δήμο μας.

 Τι έννοια δίνεται στη Νέα Αρχή; Δηλαδή ό,τι έκανε μέχρι σήμερα ο κ. Στεργίου ήταν λάθος;

Η «Νέα Αρχή» για εμάς σημαίνει αλλαγή εποχής στη λειτουργία του Δήμου. Είμαστε αποφασισμένοι να φέρουμε στο προσκήνιο τον διάλογο, τη συμμετοχικότητα και την αλληλεγγύη. Δυστυχώς, αυτές οι έννοιες «παραμελήθηκαν» σε μεγάλο βαθμό την τελευταία επταετία, καθώς ο κ. Στεργίου εφάρμοσε απαρχαιωμένες τακτικές και λογικές, ακολουθώντας το δημαρχοκεντρικό μοντέλο, της αντίληψης του «Ενός ανδρός αρχή».

Κατά την άποψή μας, τα «στραβά» που έχουν γίνει είναι πάρα πολλά, χωρίς, φυσικά αυτό να αναιρεί και κάποιες καλές ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της θητείας του, στις οποίες μάλιστα -κι εμείς οι ίδιοι- βρεθήκαμε στο πλευρό του.

 Δεν είναι λίγο νωρίς, δύο ολόκληρα χρόνια πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, να συζητάμε γι αυτές; Δεν ανησυχείτε μήπως «καεί» η προσπάθεια στο χρόνο που θα μεσολαβήσει;

Όπως γνωρίζετε κύριε Λουδάρο, για εμάς τους αυτοδιοικητικούς οι δημοτικές εκλογές ξεκινούν την επόμενη μέρα των προηγούμενων εκλογών. Κι αυτό γιατί η καθημερινότητα «τρέχει» και μάς επιβάλλει να βρισκόμαστε στο κέντρο των εξελίξεων, να βλέπουμε τα προβλήματα και να προσπαθούμε να τα διορθώνουμε τη στιγμή που προκύπτουν.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θεωρούμε ότι η προσπάθειά μας όχι μόνο δεν θα αποδυναμωθεί με το πέρασμα του χρόνου, αλλά αντίθετα θα αποκτά καθημερινά έναν πιο ουσιαστικό λόγο ύπαρξης. Ξεκινώντας από σήμερα, δίνουμε τη δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να έρθουν κοντά μας, να καταγράψουμε τα προβλήματά τους και να προσπαθήσουμε από κοινού να βρούμε λύση άμεσα και όχι μετά από δύο χρόνια.

 Αν μιλούσαμε με τους όρους της πολιτικής γεωγραφίας, η νέα παράταξη εκφράζει τη συνεργασία Αριστεράς – Κεντροαριστεράς;

Στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν χωράνε κόμματα και χρώματα. Ο δήμαρχος πρέπει να είναι δήμαρχος όλων των κατοίκων της πόλης. Δεν μπορεί να εκφράζει συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, αλλά οφείλει να δίνει λύσεις στα προβλήματα των δημοτών του.

Κατά την άποψη μας, μια σύγχρονη αυτοδιοικητική παράταξη οφείλει να ενώνει, αντί να διαχωρίζει –με οποιοδήποτε κριτήριο- τους δημότες. Επομένως, στη δημοτική παράταξή μας δεν εξετάζουμε την ιδεολογική τοποθέτηση του καθενός. Αντίθετα, στοχεύουμε στην καταγραφή και ανεύρεση λύσεων, μέσα από ειλικρινή διάλογο και συζήτηση των προβλημάτων, έξω από τοπικιστικές λογικές και πέρα από πολιτικές οριοθετήσεις ή άλλες προτιμήσεις.

Φοβάστε το ενδεχόμενο να εισπράξετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως επικεφαλής της παράταξης «πολιτικό κόστος» από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου είστε στέλεχος κι έχοντας θέση ευθύνης σήμερα;

Κανείς δεν αρνείται ούτε τις ιδεολογικές του αρχές, ούτε τις πολιτικές του θέσεις. Σίγουρα  αυτές του ορίζουν τον τρόπο με τον οποίο θα διοικήσει. Παρόλα αυτά, αυτό που θα πρέπει να αφορά στον εκάστοτε αυτοδιοικητικό σε οποιαδήποτε περιοχή, και μάλιστα  σε μια περίοδο κρίσης, δεν είναι το τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία και οι κάτοικοί της.