°C
14 October 2019

Λ. Κοντουλάκος: Προτίμησα τις αξίες μου παρά την καρέκλα του Αντιδημάρχου

Ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος δηλώνει «δεν μας κρατάει κανένας, δεν χρωστάμε σε κανέναν» και προαναγγέλλει τη δημιουργία μιας νέας ομάδας για την παραγωγή ιδεών και οράματος ενός σύγχρονου Δήμου.
Λ. Κοντουλάκος: Προτίμησα τις αξίες μου παρά την καρέκλα του Αντιδημάρχου

Την πρώτη συνέντευξή του μετά την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη Στεργίου δίνει στο myΠΕΝΤΕΛΗ, o ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κοντουλάκος. Αναλύει τη ρήξη του με τον Δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου Καψάλη, εξηγεί γιατί πήρε τώρα την απόφαση της ανεξαρτητοποίησης, μιλάει για την από δω και πέρα τύχη του Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας που είχε στην ευθύνη του και τέλος,  ανοίγει τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματά του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

Κύριε Κοντουλάκο γιατί τώρα και γιατί έτσι η ανεξαρτητοποίησή σας;

Τώρα έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορεί να συμβαίνουν γεγονότα και θα περιοριστώ στα πιο πρόσφατα, όπως το λεύκωμα που διάλεξε να βγάλει ο ΟΠΑΘ, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Πεντέλης,  ή ένα ντοκιμαντέρ για τα Βουρλά της Μ. Ασίας που διάλεξε πάλι να βγάλει ο ΟΠΑΘ, με περίεργους τρόπους. Ο δήμαρχος, ο αρχηγός του συνδυασμού από το οποίο αποχώρησα, δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση που να δίνει εξηγήσεις και μας άφησε να σχολιαζόμαστε απ’ όλη την αντιπολίτευση ως άνθρωποι που «πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη». Εγώ προσωπικά αυτό δεν το ανέχομαι. Όταν ο αρχηγός της «Δημοτικής Συμμαχίας» δεν βγαίνει μπροστά να υπερασπιστεί το ήθος της παράταξής του, αυτό για μένα δείχνει πως δεν έχω πλέον αρχηγό.

Μιλάτε ευθέως για κακοδιαχείριση;

Το λεύκωμα μας ήρθε με μια τιμή 20.000 ευρώ για 1600 αντίτυπα. Θα μου πείτε ελεύθερη αγορά έχουμε αλλά επειδή ζω την αγορά, βρίσκω την τιμή αυτή σήμερα πάρα πολύ ακριβή.  Αλλά αυτό ας πούμε πως το βάζουμε στην άκρη. Δεν μπορεί ο δημοτικός σύμβουλος να καλείται να ψηφίσει εκ των υστέρων μια σκοτεινή δαπάνη, εφόσον το λεύκωμα είναι ήδη τυπωμένο. Δεν έχουμε μάθει έτσι εμείς.

Αυτό είναι το μοναδικό θέμα που σας οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση από τον συνδυασμό ή έτσι κι αλλιώς υπέβοσκε από καιρό μια ένταση στις σχέσεις σας? 

Κοιτάξτε ο δήμαρχος έχει ένα ύφος στρατιωτικό, λόγω προηγούμενης ιδιότητας. Συχνά – πυκνά διαφωνούσαμε γι αυτή τη συμπεριφορά. Ο καθένας μας έπαψε να είναι φαντάρος κι έχει τελειώσει τη θητεία του πολλά χρόνια πίσω. Αλλά δεν μπορούσα να πιστέψω πως θα συνέχιζε τη διαχείριση μιας σειράς προβλημάτων του Δήμου με ένα ύφος που θα έβγαζε τον κακό εαυτό του δημάρχου τουλάχιστον στα δικά μου μάτια. Το ύφος και το ήθος του  «μόνο ό,τι αποφασίσω εγώ αυτό γίνεται». Φτάσαμε λοιπόν έτσι στο σημείο για να κοπεί το κλαρί ενός δέντρου στον κήπο οποιουδήποτε δημότη θα πρέπει ο δημότης να πάρει τηλέφωνο τον ίδιο τον δήμαρχο και να δώσει εκείνος την εντολή. Λες και δεν υπάρχουν υπηρεσίες, λες και δεν υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι, μόνο και μόνο για να κρατάει ο δήμαρχος «όμηρο» τον δημότη μας! Αυτό είναι πραγματικά αστείο για μια μοντέρνα διακυβέρνηση ενός Δήμου. Θυμίζει εποχές παλιές και δεν έχουν θέση σ’ έναν σύγχρονο Δήμο.

Κάποιος θα μπορούσε να πει «καλά ρε Κοντουλάκο εσύ δεν τα έβλεπες όλα αυτά τόσα χρόνια που ήσουν δεξί χέρι του δημάρχου;». 

Τα ήξερα και προσπαθούσα κάποια από αυτά να τα διορθώσω. Εντάξει δεν θα πω ότι ήμουν «δεξί χέρι» του δημάρχου αλλά πράγματι υπήρξα ένας πολύ καλός συνεργάτης του κι ένας πολύ καλός οικογενειακός φίλος του. Όμως κατάφερε ο ίδιος να σβήσει και τις δυο αυτές έννοιες. Από τη στιγμή που κάνεις κάποιες προτάσεις, λες κάποιες σκέψεις κι αυτά τηρούνται για ένα μήνα και μετά πάλι τα ίδια, τότε δεν έχει κανένα νόημα να επιμείνεις περισσότερο. Ο δήμαρχος επιλέγει ν’ ακούει άλλους συμβουλάτορες, οι οποίοι όμως τον οδηγούν,  ακριβώς όπως θα σας το πω,  στην ύποπτη καταστροφή του. Κι αυτό δεν το παίρνει χαμπάρι. Είναι ύποπτη η καταστροφή του, το τονίζω αυτό. Και οφείλεται στις συμβουλές που του δίνουν κάποιοι για να ακολουθήσει. Οπότε για ποιο λόγο να συνεχίσω να λέω τη γνώμη μου σ’ ένα δήμαρχο που έχει επιλέξει ποιους θ’ ακούει και ποιους όχι; Άρα είναι προτιμότερο να ανεξαρτητοποιηθώ, να μείνω αμέτοχος σε αποφάσεις της διοίκησης και όπου βέβαια υπάρχουν αποφάσεις για το  συμφέρον των δημοτών και τηρούν το γράμμα του νόμου, θα τις στηρίζω με την ψήφο μου. Ήδη το έκανα και στο τελευταίο συμβούλιο, μετά την ανεξαρτητοποίησή μου.  Δεν είναι του χαρακτήρα μου η άποψη «φεύγω και σε βουλιάζω». Αν ήθελα κάτι τέτοιο θα μπορούσα να το έχω κάνει τον Μάρτιο του 17 στην εκλογή Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν είναι του χαρακτήρα μου κι έχω μάθει να σέβομαι θεσμούς και διαδικασίες.

Μας λέτε δηλαδή πως δεν έχει σχέση η ανεξαρτητοποίηση με κάποιου είδους διαπραγμάτευση για κάποιο αξίωμα ή κάποια θέση στη διοίκηση του Δήμου, όπως συμβαίνει συχνά στην αυτοδιοίκηση;

Όχι ασφαλώς. Ίσα ίσα κατά τα γραπτώς συμφωνηθέντα μεταξύ Δημάρχου και δημοτικών συμβούλων ήταν η σειρά μου, τώρα τον Απρίλιο,  για την Αντιδημαρχία της Δημοτικής Ενότητας της Πεντέλης, εφόσον όλοι οι εκλεγμένοι στην περιοχή,  συμφωνήσαμε εκ περιτροπής και για 14 μήνες, πρέπει ν’ ασκήσουμε τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου.  Προτίμησα όμως να κρατήσω ψηλά τις αξίες μου και την ηθική μου και ν’ αφήσω την καρέκλα του Αντιδημάρχου. Την καρέκλα μας τη δίνει ο δημότης, δεν μου τη δίνει ο δήμαρχος.

Είχατε στην ευθύνη σας τον Πύργο της Πλακεντίας και κατά κοινή ομολογία τα πήγατε καλά και ξαναδώσατε ζωή και πολιτιστικό περιεχόμενο στο Μέγαρο. Αυτό μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι θα γίνει από δω και πέρα;

Ο Πύργος της Δουκίσσης Πλακεντίας είναι ένας χώρος στον οποίο μεγάλωσα κι εκεί αγάπησα το χώρο της μουσικής με τον οποίο ασχολούμαι και επαγγελματικά από 18 χρόνων, έχοντας τη δική μου εταιρεία διοργάνωσης συναυλιών. Από τον Πύργο είχα ερεθίσματα πολλά, από το μεγάλο φεστιβάλ, τα «Κρυστάλλεια» που γίνονταν στην Πεντέλη, με σπουδαίους καλλιτέχνες  κι έτσι με μάγεψε η μουσική.  Σίγουρα δώσαμε όλοι την ψυχή μας και μάλιστα και πολλοί φίλοι δημοσιογράφοι, μεταξύ των οποίων κι εσείς και το myΠΕΝΤΕΛΗ που μας στηρίξατε όσο δεν πάει, επίσης αρκετοί χορηγοί εκτίμησαν τον αγώνα μας και βέβαια δημιουργήσαμε και το σύλλογο Φίλοι Μεγάρου Δουκίσσης Πλακεντίας που θέλω να τονίσω πως η δράση τους δεν θα σταματήσει. Εμείς θα δημιουργούμε δράσεις και εκδηλώσεις με σκοπό τα έσοδα να πηγαίνουν για τη συντήρηση του Πύργου…

Άρα θα συνεχίσετε να βάζετε πλάτη; 

Θα βάζουμε πλάτη όταν μας αφήνουν.

Τα επόμενα βήματά σας πως τα σκέφτεστε; Θα προχωρήσετε στη δημιουργία κάποιας πρωτοβουλίας ή κίνησης; Ή θα παραμείνετε απλά ένας ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος;

Σίγουρα είναι πάρα πολύ νωρίς για να μιλήσω για επόμενα βήματα. Είμαι όμως εκ φύσεως ένας άνθρωπος που γυρίζει όλη την ώρα σε όλες τις ενότητες του Δήμου μας και στα Μελίσσια και στη Νέα Πεντέλη κι ασφαλώς κι εδώ στην Παλιά Πεντέλη που κατοικώ. Μιλάω με πάρα πολύ κόσμο. Αφουγκράζομαι προβλήματα, βλέπω κι ακούω την ανησυχία των δημοτών, την επιθυμία τους για κάτι νέο. Άρα δεν σας κρύβω πως μέσα στη σκέψη μου υπάρχει και η δημιουργία μιας νέας ομάδας, δεν θα πω αποκλειστικά δημοτικού συνδυασμού, αλλά μιας νέας ομάδας με ανθρώπους νέους αλλά και με δημότες με εμπειρία σε διάφορα θέματα που δεν ασχολήθηκαν μέχρι σήμερα με την αυτοδιοίκηση.  Αυτή η ομάδα μπορεί  να καταγράψει προβλήματα, να αναδείξει ιδέες και οράματα που θα επιθυμούσαμε να γίνουν και στο Δήμο μας κι από κει και πέρα το οποιοδήποτε βήμα αποφασίσουμε συλλογικά να κάνουμε θα το κάνουμε. Δεν μας κρατάει κανένας και για τίποτα, δεν χρωστάμε σε κανέναν και δεν έχουμε το φόβο να πούμε καθαρά τα οράματά μας και τις ιδέες μας. Έχουμε μόνο την όρεξη αυτά να τα κάνουμε πράξη!