°C
14 October 2019

Αυτό το Δήμο ποιος θα τον πάρει;

Λαμβάνουν θέσεις στην αφετηρία της εκλογικής κούρσας οι βασικοί διεκδικητές …
Αυτό το Δήμο ποιος θα τον πάρει;

Θέση στην αφετηρία της κούρσας των δημοτικών εκλογών του Μαΐου έχουν πάρει ήδη οι βασικοί διεκδικητές του δημαρχιακού αξιώματος στον Δήμο Πεντέλης, οι οποίοι θα “λιώσουν σόλες” μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.
Η απλή αναλογική ενθαρρύνει τις φιλοδοξίες κι έτσι μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει την επίσημη εμφάνισή τους έξι δημοτικοί συνδυασμοί χωρίς να αποκλείεται στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας να δούμε κι άλλους.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου κάνοντας πράξη το προσωπικό του μότο “από το δημαρχείο στο νεκροταφείο” θα διεκδικήσει άλλη μια θητεία παρά το προχωρημένο της ηλικίας του. Ωστόσο τα πολλά χρόνια άσκησης της τοπικής εξουσίας έχουν δημιουργήσει συγκρούσεις, τριβές, παράπονα κι έχουν καταφέρει σοβαρά πλήγματα στην εικόνα του. Επιπλέον αντιμετωπίζει δικαστικές εμπλοκές που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και την έκπτωση από το αξίωμα του Δημάρχου, στην περίπτωση που καταφέρει να βγει ξανά Δήμαρχος.
Εκτός Πεντέλης ο Δ. Στεργίου μπορεί να έχει το προβάδισμα στην παράσταση νίκης αλλά αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι η ψήφος όσων ψηφίζουν στο Δήμο και όχι η ευρύτερη αναγνωρισιμότητά του εξαιτίας των συχνών τηλεοπτικών εμφανίσεών του. Εντός των τειχών του Δήμου, ο νυν Δήμαρχος φαίνεται να διατηρεί δυνάμεις μόνο σ’ ένα μέρος του εκλογικού ακροατηρίου, το οποίο αφορά κυρίως σε συνταξιούχους όπως φάνηκε και από την πρώτη παρουσίαση του συνδυασμού του.

Ο συνδυασμός του Μανώλη Γραφάκου, άλλοτε άσπονδου αντιπάλου του Στεργίου, άλλαξε χέρια και τουλάχιστον τυπικά πέρασε σε αυτά της Δήμητρας Κεχαγιά. Ωστόσο, η “Συμπολιτεία” παραμένει … οικογενειακή υπόθεση, καθότι η μάλλον χαμηλών τόνων και προσδοκιών τοπογράφος – μηχανικός και πρώην Αντιδήμαρχος Μελισσίων δεν δείχνει πως μπορεί να πάρει πάνω της το παιχνίδι. Στο μεν δημοτικό συμβούλιο ρόλο “αρχηγού” της παράταξης έχει συχνά η σύζυγος Γραφάκου, Νατάσα Κοσμοπούλου, ενώ το πέρασμα στην τοπική κοινωνία και στην τοπική ΝΔ επιχειρεί να το κάνει με “τηλέφωνα πίεσης” ο ίδιος ο Μανώλης Γραφάκος, του οποίου το πολιτικό μέλλον παραμένει άδηλο. Έχει μεν κομματικές διαβεβαιώσεις πως θα είναι στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τον Βόρειο Τομέα στις βουλευτικές εκλογές όποτε γίνουν, αλλά μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος. Δεν είναι καθόλου απίθανο αν οι πολιτικές συγκυρίες δεν τον ευνοήσουν να ξαναπάρει πίσω στα χέρια του τη “Συμπολιτεία” και γι αυτό αγωνιά να μείνει ζωντανή τους επόμενους μήνες.

Ο Αντώνης Φειδοπιάστης ηγείται μιας διευρυμένης πλέον παράταξης που προέκυψε από τη σύμπλευση με πρώην συμβούλους της διοίκησης Στεργίου. Πολιτικά απευθύνεται στο χώρο της αριστεράς και στους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που μετακινήθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική θέση που κατέχει στα ΕΛΤΑ Courier του δίνει τη δυνατότητα να κάνει “πολιτικό παιχνίδι” ωστόσο είναι αμφίβολο κατά πόσο θα βρουν ανταπόκριση σε κεντροδεξιούς ψηφοφόρους τα ανοίγματα που κάνει μέσα σε μια συγκυρία σκληρής πόλωσης μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση για τον Αντώνη Φειδοπιάστη είναι κρίσιμος ο βαθμός συσπείρωσης που θα επιτύχει “μέσα στη βάση του”, τη Νέα Πεντέλη, για να μπορεί να ελπίζει πως με τυχόν αξιοπρεπείς εισροές από Πεντέλη και Μελίσσια θα καταφέρει να είναι ως το τέλος με αξιώσεις μέσα στο παιχνίδι.

Ο Λευτέρης Κοντουλάκος έχει μπει δυναμικά στην κούρσα, μετά την παραίτησή του από τον συνδυασμό Στεργίου. Δημιούργησε από το μηδέν μια νέα παράταξη, εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο νεότερα και πιο δυναμικά κοινωνικά στρώματα, έχει ισχυρά κομματικά ερείσματα στη ΝΔ και έχει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και κατ’ επέκταση της τοπικής εκκλησίας. Δείχνει μεθοδικός και οργανωμένος κάτι που έχει αποδείξει άλλωστε και ως υπεύθυνος για το Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας, το οποίο μετά την αποχώρησή του ξανάπεσε στην αφάνεια. Πρώτος σε ψήφους δημοτικός σύμβουλος στην Πεντέλη έχει ένα στοίχημα. Να καταφέρει να διευρύνει την επιρροή του σε Νέα Πεντέλη και Μελίσσια, μέσω των επιλογών του στη συγκρότηση του ψηφοδελτίου. Φαίνεται πως το προσπαθεί αλλά έχει ακόμη δρόμο μπροστά του…

Ο Γιώργος Κατσικογιάννης είναι άλλη μια υποψηφιότητα από το χώρο της κεντροδεξιάς. Χωρίς αυτοδιοικητική παρουσία μέχρι σήμερα, η ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του δημιούργησε εύλογα ερωτήματα ως προς το γιατί ένας τυρέμπορος με καταγωγή από τη Λιβαδειά και δραστηριότητα στην Κηφισιά να θέλει να γίνει… Δήμαρχος Πεντέλης. Άβυσσος!

Ο Άγγελος Παλαιοδήμος είναι ένας ακόμη πρώην συνεργάτης του Δημήτρη Στεργίου που διαχώρισε τη θέση του από τη σημερινή Δημοτική Αρχή και με την παράταξη “Πεντέλη 2020” επιχειρεί να καλύψει το χώρο του ΚΙΝΑΛ. Εκ των πραγμάτων η συγκυρία δεν είναι ευνοϊκή και μένει να αποδείξει αν ως πρόσωπο μπορεί να καταφέρει κάτι περισσότερο από τις απογοητευτικές δημοσκοπικές επιδόσεις του συγκεκριμένου χώρου.

Λογικά θα πρέπει να αναμένεται και συνδυασμός του ΚΚΕ ενώ είναι άγνωστο τι θα κάνει – αν κάνει – η Χρυσή Αυγή. Επίσης δεν θα πρέπει να αποκλείεται στους πέντε μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις δημοτικές εκλογές και σε συνάρτηση με το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον να υπάρξουν και νέες υποψηφιότητες.