°C
12 November 2019

Στεργίου: “Είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός στη διοίκηση…”

Τι δηλώνει σε συνέντευξή του στη "Νεανική Πένα" ο Δήμαρχος Πεντέλης …
Στεργίου: “Είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός στη διοίκηση…”

Συνέντευξη του Δημάρχου Πεντέλης  Δημήτρη Στεργίου Καψάλη φιλοξενεί  η «Νεανική Πένα», η έκδοση της κοινότητας του Γενικού Λυκείου Νέας Πεντέλης.  Ο κ. Στεργίου απαντώντας στις ερωτήσεις των μαθητών υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως « ο Δήμος Πεντέλης από άποψη πολιτικής προστασίας είναι ο πρώτος και ο καλύτερος δήμος της Ελλάδας» ενώ παραδέχεται πως λειτουργεί συγκεντρωτικά καθότι είναι… αποδοτικότερο. Δεν παραλείπει επίσης ν’ αναφερθεί στα σχέδιά του για την ενίσχυση των σχολικών υποδομών στα Μελίσσια κατά την επόμενη θητεία του!

Το  πλήρες κείμενο της  συνέντευξης του Δημάρχου Πεντέλης έχει ως εξής:

Πείτε μας λίγα λόγια για τον εαυτό σας.

Εγώ είμαι αυτόχθων Πεντελιώτης Σαρακατσάνος απόγονος του Καψάλη που ανατίναξε το Κούγκι στο Μεσολόγγι. Ήρθαμε εδώ επί Τουρκοκρατίας. Τα συνάφια και της μάνας και του πατέρα μου ζούσαν ως γιδοβοσκοί της μονής. Από τον 17ο αιώνα φυλάξαμε γίδια στις πλαγιές του Πεντελικού. Κάποια στιγμή όταν έφτασα στην ηλικία σας έδωσα στη σχολή Ευέλπιδων και πέρασα 2ος μεταξύ 1050 νέων εκείνης της εποχής και έκτοτε έφυγα από τα γιδοπρόβατα και από τα λατομεία της Πεντέλης που είχα δουλέψει και έγινα αξιωματικός και διπλωμάτης. Υπηρέτησα στο διπλωματικό σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις με θητεία σε πολλά κράτη της Ευρώπης, κυρίως στη Γαλλία όπου τελείωσα την εθνική σχολή ιππασίας. Έγινα ένας από τους καλύτερους καβαλάρηδες για την πατρίδα μας με διακρίσεις σε εθνικά και διεθνή πρωταθλήματα. Υπηρέτησα σαν συνταγματάρχης και στρατιωτικός ακόλουθος. Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά, Σερβοκροάτικα και Βουλγάρικα.

Πώς και τι ήταν αυτό που σας έσπρωξε να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Κάποια στιγμή αποφάσισα να ασχοληθώ με τον τόπο μου. Οι ρίζες μου ήταν από κει, οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι ένας τόπος που έχω ζυμωθεί σε αυτόν. Από το 1996 για μία εικοσαετία και πλέον είμαι δήμαρχος Πεντέλης και τώρα του Καλλικρατικού δήμου Πεντέλης. Μάλιστα βραβεύτηκα και ως «Ο Παλαιότερος Δήμαρχος της Ελλάδας» σε εκδήλωση που έγινε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας.

Γνωρίζουμε πως στο παρελθόν είχατε υπηρετήσει ως στρατιωτικός. Μιλήστε μας για αυτή σας την εμπειρία. Πόσο θετικά , πιστεύετε, ότι έχει συμβάλλει αυτό στα τόσα χρονιά δράσης σας στη τοπική αυτοδιοίκηση ;

Θα μου επιτρέψετε αυτό – επειδή είναι μια ερώτηση που μου την κάνουν συχνά και σε άλλες συνεντεύξεις- να πω ότι το επάγγελμα του στρατιωτικού είναι ένα επάγγελμα που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν έχουν το οικονομικό και οικογενειακό βαλάντιο να σπουδάσουν ένα επάγγελμα το οποίο μπορεί να σε οδηγήσει σε δρόμους που δεν έχεις φανταστεί. Εγώ έγινα μέσα από το στρατό ένας καλός διπλωμάτης. Υπηρέτησα σε πρεσβείες του εξωτερικού , είχα τη δυνατότητα να γινώ ένας πολύ καλός αρματιστής σπουδάζοντας τα άρματα στο εξωτερικό και θεωρώ πως το επάγγελμα του στρατιωτικού με πήρε «από τα γίδια της Πεντέλης» , με μόρφωσε χωρίς να ξοδέψω χρήματα και με συγκρότησε σαν άτομο δίνοντας μου στοιχεία οργάνωσης και διοίκησης.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες δυσκολίες για το Δήμαρχο Πεντέλης – τη στιγμή που τόσο το καλοκαίρι, (με το κίνδυνο πυρκαγιάς), όσο και το χειμώνα (με τα χιόνια) η Πεντέλη κινδυνεύει και πρέπει να βρίσκεται σε ετοιμότητα ;

Μπορώ να σου πω ανεπιφύλακτα ότι ο Δήμος Πεντέλης από άποψη πολιτικής προστασίας είναι ο πρώτος και ο καλύτερος δήμος της Ελλάδας . Άλλωστε εξ ’αυτού οι συνάδελφοι μου με ψήφισαν ως πρόεδρο πολιτικής προστασίας της Αττικής όλων των Δήμων. Θέλω να σας πω πως η Πεντέλη, η οποία μαστίζεται από τις φωτιές, δεν κάηκε ποτέ από φωτιά που να ξεκίνησε μέσα στη Πεντέλη. Περίπου 2,6 φωτιές ανάβουν καθημερινά στη Πεντέλη και είναι πολύ μεγάλη ,βέβαια, η προσφορά του εθελοντισμού στο τόπο μας για το θέμα αυτό. Το δεύτερο θέμα της Πεντέλης που υπάρχει είναι αυτό των χιονοπτώσεων . Θεωρώ ότι είμαστε από τους δήμους που προλαβαίνουν το χιονιά και θα δείτε ότι εδώ μαζεύονται όλοι οι δήμοι για να πάρουν αλάτι το οποίο εμείς έχουμε ήδη εξασφαλίσει ( 860 τόνους αλάτι ).

Νιώθετε πως έχει ολοκληρωθεί το όραμα η τα οράματα σας για το «εὖ ζῆν» των δημοτών σας; Που υπάρχουν ακόμα σκόπελοι στη διαχείριση των κοινών;

Εγώ δεν πήγα στην κεντρική πολιτική σκηνή , όχι γιατί δεν μπορούσα , αλλά γιατί θεωρώ πως η αυτοδιοίκηση είναι το καλύτερο σκαλοπάτι εξάσκησης της εξουσίας. Εδώ όμως που είμαστε υπάρχουν πολλά κενά , όπως είναι το θεσμικό πλαίσιο και τα οικονομικά . Τα μεν οικονομικά μπορείς να τα βάλεις σε σειρά -γιατί είμαι άνθρωπος συγκεντρωτικός στη διοίκηση και δεν ξέρω αν αυτό είναι το καλύτερο- είναι όμως το αποδοτικότερο. Και σε αυτή τη διαδικασία μπορέσαμε να τα βάλουμε σε μια σειρά θεσμικά , όμως το κράτος δεν απελευθερώνει την αυτοδιοίκηση ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει με τους πολίτες και να δώσει όσα μπορεί. Για μένα η πρώτη στόχευση είναι η λέξη άνθρωπος. Η δεύτερη στόχευση είναι εκεί που χωλαίνουμε, δηλαδή η παιδεία. Στην Ελλάδα φοβόμαστε τη λέξη «έλεγχος» , να την πούμε στον άλλο. Και για αυτό εδώ στον Δήμο έχουμε θεσπίσει τον εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος γίνεται με βάση τη στοχοθεσία του Δήμου. Μόνο έτσι κανείς διοικεί. Αυτό όμως θέλει αίμα. Όσο μπορείτε , λοιπόν, εμπλουτίστε το οπλοστάσιο του μυαλού σας με γνώσεις.

Τι δεν συγχωρείτε στους ανθρώπους (οικογένεια, φίλους , συνεργάτες);

Δυο είναι τα μεγαλύτερα ελαττώματα του ανθρώπου η αχαριστία και το κουτσομπολιό. Είναι αυτά που μπορούν να διαβρώσουν όλα τα συστήματα . Εμείς οι Έλληνες έχουμε μάθει να φωνάζουμε και πριν την λήψη μίας απόφασης και μετά .

Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γυρίσετε το χρόνο πίσω θα ακολουθούσατε την ίδια πορεία;

Θα ακολουθούσα την ίδια πορεία δεν θα άλλαζα τίποτα απολύτως.

Ως υπεύθυνος ο δήμος για την συντήρηση και επιστασία των σχολικών μονάδων έρχεστε σε επαφή μέσω και των αρμοδίων αντιδημάρχων με τα προβλήματα της παιδείας .Τι ελπίζετε και τι φοβάστε για το μέλλον της πολύπαθης εκπαίδευσης;

Θεωρώ τα σχολεία ό,τι πιο ιερό έχει μια κοινωνία. Οφείλουμε εμείς ,η αυτοδιοίκηση, να παρέχουμε τις καλύτερες εγκαταστάσεις και οι εκπαιδευτικοί από την μεριά τους την καλύτερη εκπαίδευση. Μέχρι τώρα στην περιοχή μας έχω φτιάξει αρκετές σχολικές μονάδες. Φιλοδοξώ όπως στην τελευταία θητεία μου που έκανα δυο σχολεία και το κλειστό γυμναστήριο, να προλάβω σε αυτή την θητεία ή την επόμενη- εφόσον μου επιτρέπει ο Θεός και οι δημότες μου- να κάνω το ίδιο στα Μελίσσια που το έχουν ανάγκη στο χώρο του πρώτου Δημοτικού Σχολείου. Θεωρώ τα σχολεία της Νέας και της Παλαιάς Πεντέλης ιδανικά σε αριθμό -θεωρώ ιδανικά εκείνα τα σχολεία που δεν ξεπερνούν τον αριθμό των 300 μαθητών.

Τα παιδιά στην ηλικία των 16 με 18 ετών που κάνουν την επανάσταση τους για έναν καλύτερο κόσμο θα πρέπει εκείνη την περίοδο να έχουν την δυνατότητα μέσα από τους φορείς τους να εκφράσουν τις απόψεις τους χωρίς να τις εκμεταλλευτούν άλλοι για δικό τους όφελος. Επίσης το δεκαπενταμελές που σας διοικεί να είναι ένα όργανο που καταλαβαίνει την τεράστια ευθύνη που φέρει και να προσπαθεί να λύνει τα ζητήματα του με διάλογο.

Τι θα συμβουλεύατε εμάς τους νέους , αν αποφασίζαμε να ασχοληθούμε με τα κοινά;

Θα σας συμβούλευα να μπείτε στην διαδικασία να «κλέψετε» καλές πρακτικές. Είναι επίσης απαραίτητο κανείς να έχει μεγάλη καρδιά, γερό στομάχι, καλό μυαλό καθώς και να είναι ανιδιοτελής. Πρέπει να σκεφτείς αν θες «να φορέσεις ράσο» και να πεις ότι έχω τέτοιο χαρακτήρα που τα κακά δεν το διαπερνάνε και να εξοστρακίζονται και μπορώ με το δικό μου μυαλό και με τα δικά μου ποδάρια να πατάω στα τέσσερα και να πηγαίνω μπροστά και έχω βρει και το πρότυπο μου διότι εάν πάσχει η κοινωνία από κάτι είναι από πρότυπα .

Ως νέοι με αμφιβολίες , με κριτική και κάποτε ανατρεπτική διάθεση , πιστεύετε κύριε Στεργίου ότι μπορούμε να στηριχτούμε στον δήμαρχο της πόλης μας, στους καθηγητές μας, στους «μεγάλους» . Εμείς ,πάντως, σας έχουμε ανάγκη και επιζητούμε την στήριξη σας.

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη το να έρχονται εδώ εικοσάρηδες γιατί έχω ζήσει ανθρώπους σαν και σας για 30 χρόνια. Από τις ηλικίες 19-22 είναι η ηλικία του ανθρώπου που έχει το καθαρό κεφάλι, μπορεί εύκολα να διαβλέπει ποιο είναι το σωστό, μπορεί εύκολα να διαισθάνεται το ποιος θα προοδεύει και ποιος όχι και ξέρετε μπείτε στη διαδικασία να λειτουργήσετε με τη λογική και επιλέξτε τους ανθρώπους που μπορούν να σας πάνε παραπέρα. Και θα κλείσω με αυτό: υπάρχουν τρία πράγματα που τα χεις από τον Θεό είτε δεν τα έχεις. Το ένα είναι ο αρχηγός, το δεύτερο είναι ο δάσκαλος και το τρίτο είναι η επικοινωνία. Αυτά τα τρία πράγματα αν δεν τα ‘χεις τελείωσες.