°C
25 February 2020

“Ψηφίζεις Στεργίου και βγαίνει… Ψωμιάδης!”

"Φωτιά" στην Πεντέλη ανάβει η δικαστική εμπλοκή του Δημάρχου …
“Ψηφίζεις Στεργίου και βγαίνει… Ψωμιάδης!”

Αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη θα βρεθεί στο προσεχές διάστημα ο Δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης σύμφωνα με βούλευμα του Εφετείου Αθηνών, το οποίο έφερε στη δημοσιότητα η εφημερίδα “Παρασκήνιο” στις 22.9.2018.
Ο Δήμαρχος Πεντέλης βάση του βουλεύματος 935/2018 του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας είναι πλέον κατηγορούμενος για το αδίκημα της απιστίας στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, τελεσθείσα σε βάρος Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η κατηγορία που αποδίδεται στον κ. Στεργίου είναι ότι ως Πρόεδρος της πρώην κοινότητας Πεντέλης και ακολούθως δήμαρχος του Δήμου Πεντέλης, ενώ εγνώριζε τουλάχιστον από το 2005 ότι η χρέωση του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) στ ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα γίνονταν με τις αντικειμενικές τιμές του 1993, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αναπροσαρμογές τιμών ζωνών, όπως καθορίστηκαν από μεταγενέστερες αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών καθώς και ό,τι βάσει της διάταξης του άρθρου 2 παρ.1 Α.Ν.344/1968, η βεβαίωση φόρων, τελειών κλπ, ενεργείται από δήμους εντός αποσβεστικής προθεσμίας πέντε ετών από τη λήξη του οικονομικού έτους στο οποίο ανάγονται, δεν προέβη στην έγκαιρη ενημέρωση της ΔΕΗ, μέσων των λογαριασμών της οποίας γινόταν η είσπραξη του ΤΑΠ, σχετικά με τις μεταβολές των τιμών ζωνών κατά τα έτη 2005 – 2011. Επίσης δεν προέβη στην έγκαιρη βεβαίωση, αλλά ούτε και στην αναδρομική βεβαίωση και είσπραξη της διαφοράς του ΤΑΠ για τα έτη 2006 και 2007, με αποτέλεσμα να επέλθει την 31η Ιανουαρίου 2012 η ανωτέρω αποσβεστική προθεσμία και να ζημιωθεί ο δήμος με το ποσό των 233.281 ευρώ, με αντίστοιχη ωφέλεια των ιδιοκτητών ακινήτων.

Το θέμα είναι σοβαρό. Όχι γιατί ο δήμαρχος ζημίωσε το Δήμο κι έβαλε λεφτά στην τσέπη. Κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Όμως παραβιάστηκε η νομιμότητα από το φόβο του πολιτικού κόστους στις αυξήσεις του ΤΑΠ κι ο Δήμαρχος “κλώτσαγε το τενεκαδάκι” όσο μπορούσε πιο μακριά, πιστεύοντας πως θα έβρισκε κάποια λύση. Λύση όμως δεν βρέθηκε, ειδικά μέσα στο μνημονιακό πλαίσιο της εποχής , και τώρα πάμε σε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2019 και το πιθανότερο είναι να μην έχει γίνει μέχρι τότε η δίκη του δημάρχου Πεντέλης.
Πρώτα απ’ όλα λοιπόν είναι εξαιρετικά αρνητικό ένας προεκλογικός αγώνας με δικαστικές προεκτάσεις καθώς θα επισκιάσει κάθε άλλη συζήτηση ουσίας για το παρόν και το μέλλον της Πεντέλης. Ούτε είναι υγιές περιβάλλον αυτό για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή και το ενδιαφέρον των ίδιων των πολιτών και να μην αποφασίζουν ερήμην τους “οι ίδιοι και οι ίδιοι”. Αλλά αυτά θα μπορούσαν να θεωρηθούν και “ψιλά γράμματα”.

Το πρόβλημα ουσίας είναι αλλού. Σε περίπτωση που επανεκλεγεί ο κ. Στεργίου υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνει κάποια στιγμή η δίκη, να καταδικαστεί και βεβαίως να εκπέσει του αξιώματός του, οπότε άλλον θα έχουν ψηφίσει για Δήμαρχο οι πολίτες κι άλλος θα αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου! Τηρουμένων των αναλογιών στα αυτοδιοικητικά αξιώματα, το σενάριο αυτό θυμίζει την τύχη του Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη. Γεγονός που έκανε αυτοδιοικητικό παράγοντα της Πεντέλης να σχολιάσει σκωπτικά στο myΠΕΝΤΕΛΗ: “Ψηφίζεις Στεργίου και βγαίνει …Ψωμιάδης!”.

Τρεις μέρες μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα “Παρασκήνιο” και καθώς η Δημοτική Αρχή δεν είχε απαντήσει στο εν λόγω δημοσίευμα, το myΠΕΝΤΕΛΗ, έστειλε στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Δημάρχου Πεντέλης pentelimayor.dsk@gmail.com το ακόλουθο μήνυμα:
“Υπόψιν Δημάρχου Πεντέλης
Γραφείο Τύπου Δήμου Πεντέλης

Αγαπητοί,
Το myΠΕΝΤΕΛΗ, site τοπικής δημοσιότητας, εφαρμόζει απόλυτα τους όρους της δεοντολογίας στις δημοσιεύσεις του. Για το λόγο αυτό κι επειδή τις τελευταίες ημέρες είδαν το φως της δημοσιότητας ρεπορτάζ που φέρουν τον Δήμαρχο Πεντέλης κ. Στεργίου – Καψάλη ως κατηγορούμενο για κακουργηματικές πράξεις (βλ. συνημμένα) , παρακαλώ να είχαμε μια απάντηση του κ. Δημάρχου σε αυτά τα δημοσιεύματα καθώς θα αναφερθούμε στο θέμα με ανάρτησή μας εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία.”.

Ο Δήμαρχος Πεντέλης αγνόησε προφανώς το μήνυμά μας, καθώς μια εβδομάδα μετά δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Ο χρόνος ήταν αρκετός, ακόμη κι αν υπήρχε φόρτος εργασίας, για μια απάντηση σε ένα ζήτημα που οι πολίτες του Δήμου Πεντέλης οφείλουν να γνωρίζουν. Να αξιολογήσουν σίγουρα το κάθε τι. Αλλά πρώτα πρέπει να γνωρίζουν. Αυτό το δικαίωμα υπηρετεί το myΠΕΝΤΕΛΗ κι ας μας αγνοεί επιδεικτικά ο κ. Δήμαρχος, πιστεύοντας προφανώς πως έχοντας φιλικές σχέσεις με μεγαλύτερης εμβέλειας μέσα δεν έχει την ανάγκη να απαντά σε ερωτήματα ενός μικρού τοπικού σάιτ.
Θα το δούμε όμως αυτό…