°C
25 February 2020

Ένα φαραωνικό έκτρωμα στην καρδιά του Πεντελικού!

Εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της "τσιμεντοποίησης" του χώρου μπροστά από το υστεροβυζαντινό μνημείο των Αγίων Ασωμάτων …
Ένα φαραωνικό έκτρωμα στην καρδιά του Πεντελικού!

Ένα αξιόλογο υστεροβυζαντινό μνημείο του Πεντελικού όρους, το οποίο χρονολογείται στον 14ο ή τις αρχές του 15ου αιώνα, είναι ο  Ταξιάρχης (ή Άγιοι Ασώματοι). Βρίσκεται  στη ζώνη των λατομείων, στη θέση Καμάρι και σε υψόμετρο περίπου 800μ.

Ναοδομικά, πρόκειται για μικρή βασιλική με «τυφλό» τρούλλο, η οποία καταλήγει ανατολικά σε φαρδιά ημιεξαγωνική αψίδα.  Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του ναού είναι οι εξαιρετικής ποιότητας τοιχογραφίες του, που σώζονται σχεδόν άθικτες, με εξαίρεση τους εξορυγμένους οφθαλμούς στα πρόσωπα των αγίων. Στο βόρειο τοίχο, βλέπουμε τη Σύναξη των Αρχαγγέλων που κρατούν εντός μεταλλίου την εικόνα του Ιησού Χριστού, καθώς και καβαλάρηδες, παράλληλους ο ένας στον άλλο, τους Αγίους Δημήτριο και Γεώργιο. Στο νότιο τοίχο, διακρίνουμε τις απεικονίσεις του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, ενός ηλικιωμένου αγίου του οποίου το όνομα δεν σώζεται, καθώς και των αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Οι τοιχογραφίες αυτές σώζονταν μέχρι το 1933, όπου έκανε και την περιγραφή ο Αναστάσιος Ορλάνδος.

Αυτό το μνημείο είχε ανάγκη συντήρησης. Και πολύ ορθά ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού (ΣΠΑΠ)  έκανε τους προηγούμενους  μήνες εργασίες συντήρησης του μνημείου. Μέχρις εκεί θα ήταν μια εξαιρετική πρωτοβουλία άξια συγχαρητηρίων. Δυστυχώς όμως οι υπεύθυνοι του ΣΠΑΠ είχαν τη φαεινή ιδέα μαζί με τη συντήρηση του μνημείου να εγκαταστήσουν κι ένα τσιμεντένιο μαυσωλείο ακριβώς μπροστά του!

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν φαίνεται πως ήταν ο χώρος μπροστά από το εκκλησάκι και στη σκιά του πανέμορφου πλάτανου που βρίσκεται εκεί  πριν από την “παρέμβαση” του ΣΠΑΠ και πως κατέληξε να είναι σήμερα με εγκατεστημένο το… μαυσωλείο!

26803502_1806637896054735_1517376975_n

 

26754889_1806637846054740_1421982225_n

Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για τη σκοπιμότητα αυτού του… «έργου». Ένα ξύλινο τραπέζι και δυο παγκάκια θα ήταν αρκετά και θα «έδεναν» αρμονικά με το περιβάλλον και την αισθητική του χώρου. Για ποιο λόγο να πέσει τσιμέντο; Για ποιο λόγο να γίνει ένα αισθητικό έκτρωμα και ποια «φαραωνική» αντίληψη εκφράστηκε μέσα από αυτό;

Εύλογα επίσης μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί αν ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου ήταν ενήμερος για το «τερατούργημα» κι αν έδωσε τη συγκατάθεσή του. Υποθέτουμε πως θα ήταν διότι πολύ δύσκολα θα έκανε ο ΣΠΑΠ κάτι χωρίς την έγκρισή του.

Θεσμικά υπεύθυνος όμως για την αδειοδότηση του έργου είναι ο Δασάρχης Πεντέλης. Έδωσε τη σχετική άδεια; Και με ποιο σκεπτικό;  Όταν έχουν γίνει ομηρικοί καβγάδες για την πλατεία Αγ. Τριάδας στην Π. Πεντέλη, την οποία  ο Δασάρχης θεωρεί «δασική έκταση»,  προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως το τσιμεντένιο «τερατούργημα» που ξεπετάχτηκε μπροστά από ένα υστεροβυζαντινό μνημείο μέσα στην καρδιά του Πεντελικού,  δεν τον ενόχλησε διόλου. Και σύμφωνα με πληροφορίες έχει άμεση γνώση και αντίληψη του … «έργου»,  καθότι παρευρέθηκε και στη σχετική τελετή που έγινε ανήμερα των Ταξιαρχών.

Το θέμα δεν είναι ήσσονος σημασίας για να υποτιμηθεί.  Δεν είναι μόνο η αισθητική ενόχληση και η περιβαλλοντική παραβίαση . Είναι επίσης και το κατά πόσο λειτουργούν οι θεσμοί και τελικά ποια κριτήρια προσδιορίζουν τη λειτουργία τους.

Αν δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις, θα επανέλθουμε…