°C
06 December 2019

Ηλίας Μαμαλάκης: Να παλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή

Οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Ηλίας Μαμαλάκης μας ανοίγει την πόρτα και την αγκαλιά του.
Ηλίας Μαμαλάκης: Να παλεύουμε μέχρι την τελευταία στιγμή

Συνέντευξη στην Αλκυόνη Χριστοδουλάκη

Οι συστάσεις είναι περιττές. Ο Ηλίας Μαμαλάκης, μας άνοιξε την πόρτα και την αγκαλιά του, σε μια συζήτηση χωρίς συνταγές, αλλά με το αλατοπίπερο της ζωής. Αποτελεί πλέον μια από τις πιο οικείες και συμπαθείς φυσιογνωμίες του τηλεοπτικού χώρου και όχι άδικα, καθώς σε κάθε κουβέντα και κίνησή του τον χαρακτηρίζει ιδιαίτερη ευγένεια και ηρεμία.

Η πορεία του είναι γεμάτη ζωντάνια, εκπλήξεις και δημιουργία. Έχει γράψει 12 βιβλία μαγειρικής, τον θυμόμαστε στην εκπομπή “Στην κουζίνα ολοταχώς”,στο  τηλεοπτικό οδοιπορικό, σ’όλα τα μέρη της Ελλάδος, χώρες της Μεσογείου, της Ευρώπης και του εξωτερικού, με θέμα τη γεύση και τον πολιτισμό, το “Μπουκιά και Συχώριο”,από το κανάλι της ΕΤ3 παρουσίασε μια σειρά από ντοκυμαντέρ με θέμα την ιστορία της Ελλάδας το “Χώματα με ιστορία”, είναι ιδρυτικό μέλος του site Protagon.gr του Σταύρου Θεοδωράκη όπου δημοσιογραφεί σε θέματα που διόλου αφορούν την κουζίνα.

Αν συνεχίσουμε με το βιογραφικό του Ηλία, θα είναι πολύ δύσκολο να φτάσουμε σε μια κατακλείδα, οπότε ας σταματήσει εδώ η αναδρομή της αγαπημένης αυτής προσωπικότητας  κάθε ελληνικού σπιτιού κι ας αφήσουμε να μιλήσουν τα λόγια του Ηλία, όχι του γαστρονόμου, όχι του δημοσιογράφου, όχι του οικονομολόγου, αλλά του ανθρώπου που μιλώντας μας, τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα και όμορφα…

 

1. Έχεις μια μακρά πορεία στο χώρο της μαγειρικής και μεγάλο μεράκι. Ποιο είναι όμως το φαγητό που σε καμία περίπτωση δε μπορείς να φας;

Δεν υπάρχει φαγητό του δυτικού κόσμου που να μην μπορώ να φάω. Εάν στη μακρινή Ανατολή κάποιοι λαοί τρώνε τρωκτικά δεν θα ήθελα να τα δοκιμάσω, ή έντομα στη Νότιο Αμερική επίσης δεν θα ήθελα να δοκιμάσω.
Όσο περνάν τα χρόνια γίνομαι όλο και πιο συντηρητικός και προτιμώ παρασκευές αφαιρετικές με λίγες πρώτες ύλες και ξεκάθαρες γεύσεις.

2. Έχεις επιστρέψει ποτέ πιάτο σε εστιατόριο κι αν ναι υπό ποιες συνθήκες;

Ναι έχω επιστρέψει πιάτο πολλές φορές, κυρίως σε γκουρμέ εστιατόρια με ασυνάρτητες συνθέσεις ή πολύ κακές γεύσεις.
Συνήθως ο μέσος καταναλωτής φοβάται να πει ότι είναι κακό το φαγητό του μήπως και τον πούνε ανημέρωτο. Εγώ δεν φοβάμαι τίποτα από αυτά, εάν κάτι είναι κακό θα το επιστρέψω.

3. Ποιος είναι κατά την προσωπική σου άποψη ο καλύτερος και ποιος ο χειρότερος τηλεοπτικός σεφ;

Δεν νομίζω ότι μπορώ να έχω άποψη γιατί δεν παρακολουθώ σχολαστικά τις εκπομπές μαγειρικής. Αντιλαμβάνομαι όμως ότι υπάρχουν πολύ κακές εκπομπές που γίνονται πρόχειρα χωρίς υποδομές και με χαμηλό κόστος.

4. Ποιος μαγειρεύει στο σπίτι;

Μαγειρεύουμε όλοι, κυρίως η σύζυγός μου τις καθημερινές αλλά και εγώ ιδιαίτερα όταν μου μπει μια μαγειρική ιδέα στο κεφάλι.

5. Ποια ανάμνηση από την επαγγελματική σου πορεία σε στοιχειώνει και ποια σκέφτεσαι πάντα με νοσταλγία;

Είναι τόσο πολύ μεγάλη η μαγειρική μου πορεία που δεν με στοιχειώνει τίποτα πια και δεν έχω νοσταλγία για τίποτα. Δοκιμάζω και αποθηκεύω εμπειρίες η λογική μου λέει ότι εάν έχω κάποια νοσταλγία είναι από το φαγητό της μάνας μου.

6. Με τρεις λέξεις το νόημα της ζωής.

Έρωτας, δημιουργία, ευθύνη.

7. Πως κρίνεις την εξέλιξη και τα ερεθίσματα των νέων σήμερα και την παιδεία που τους χαρακτηρίζει σε σχέση με παλαιότερες γενιές;

Η επαφή μου με τις καινούργιες γενιές είναι πολύ ευχάριστη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων βλέπω παιδιά σκεπτόμενα, ενημερωμένα με ουσιαστικές ανησυχίες για το μέλλον τους. Θα ήθελα πολύ να μπορούσα να τα αγκαλιάσω όλα και να τα
βοηθήσω στις ανησυχίες τους. Αν είναι κάτι που με εκνευρίζει και με θυμώνει σε κάποιες ομάδες της νεολαίας είναι η αλόγιστη κατανάλωση χρημάτων, η κατανάλωση αλκοόλ και ουσιών. Δεν μπορώ να συγκρίνω παλιές και νέες γενιές γιατί τα στερεότυπα αλλάζουν και η γνώση εξελίσσεται γεωμετρικά.

8. Τι είναι για σένα μνημόνιο;

Είναι η παγίδα ανάμεσα σε δανειστές και Έλληνες πολιτικούς για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φθηνό τόπο διακοπών των Κεντροευρωπαίων. Δεν ξέρω ποια είναι η αλήθεια και ποιο το ψέμα. Μου το αποκρύπτουν. Με έχουν κάνει και φοβάμαι όχι
τόσο για τον εαυτό μου όσο για τα νέα παιδιά με τις καλές σπουδές που δεν μπορούν να βρουν δουλειά και αναγκάζονται να φύγουν σε άλλους τόπους. Θα έλεγα ότι για μένα ισχύει το ευτυχώς που μεγάλωσα νωρίς.

9. Ελεύθερη ερώτηση προς έκφραση προσωπικών σκέψεων.

Ήθελα να πω ότι για να πετύχει κανείς στη ζωή του σήμερα χρειάζεται επιμονή, υπομονή, πάθος και εγρήγορση. Αλλά και ένα καλό ποσοστό τύχης. Μπορεί ο νέος του σήμερα να έχει την κοινωνική ζωή που του αρέσει, τη διασκέδαση αλλά ποτέ να μην ξεφεύγει από το στόχο του, αλλά να τον παλεύει μέχρι την τελευταία στιγμή και καθημερινά.